Through The Walls
“ the making off ”
Het debuut
Eindelijk is het zover, de debuut CD van Iris is (bijna)
klaar. Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan inhoud en
opmaak bereiden wij ons voor op een heuse release party. De
CD is helemaal opgenomen in Iris haar eigen vertrouwde
omgeving. Gewoon thuis in de woonkamer. Martin van de
Vrugt die de CD heeft opgenomen, geproduceerd en
gemastered had een mobiele studio bij zich en in alle rust is
eraan gewerkt om de intentie van de liedjes zo zuiver
mogelijk te vangen. Wij vinden dat dat heel goed is gelukt,
het is alsof Iris naast je zit te spelen als je de CD luistert.
Het geeft een intieme sfeer, waarin de boodschap van de
liedjes soms indringend binnen komt.

Release party: De Amer
We hebben de Amer uitgekozen als vertrekpunt van waaruit
de CD de wijde wereld in mag gaan. Hier heeft Iris, op de
dag na haar 16e verjaardag, de kans gekregen om zich aan
een muziekminnend maar kritisch publiek te presenteren.
De Amer is een oud café , zonder winstoogmerk, waar elke
week wel wat te doen is. Veel muziek, maar ook literatuur,
verdieping en ontmoeting.
Aan Thanos Lambronikos gevraagd om de fotografie en vormgeving van
de CD voor zijn rekening te nemen. Thanos is de oom van Iris en is sinds
een jaar en dag fervent hobbyfotograaf.  Al kun je hem nauwelijks
hobbyfotograaf noemen want als Thanos ergens zijn hobby van maakt
dan kun je er van uitgaan dat hij binnen de kortste keren meer kennis van
zaken heeft dan een doorgewinterde professional. Zo ging het met
fotografie ook. Of het nou om de dynamiek en snelheid van een koppel
eenden in hun vlucht gaat of om de serene rust van een trosje sierappels
op een koude wintermorgen: Thanos experimenteert net zo lang tot hij
het tot in de perfectie heeft vastgelegd.

Voor de CD is Thanos een weekend lang met Iris op pad
Aandacht, passie en liefde, daar draait het om. Niet de decibellen tellen, maar de rust tussen de noten. Haar allereerste optreden was meteen als voorprogramma van Margriet Eshuis en Maarten Peters. En ze werd teruggevraagd na die eerste keer. Abbi Wallenstein en Steve Baker, Huub van der Lubbe, King of the World en Tangerine waren de namen waar “de Jannen van de Amer” Iris voor zetten. Mooie en inspirerende muzikale ontmoetingen voor Iris en geweldige ervaringen. En altijd gingen de optredens gepaard met goede adviezen en tips. Wij vinden het fijn om dit eerste succes nu ook in de Amer te vieren.


De titel: Through the Walls
Best een cryptische titel misschien. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Al op de basisschool begin Iris met gitaar spelen. Privéles van papa hielp natuurlijk enorm en Iris begon ook zelf steeds meer uit te vogelen. Toen Iris een jaar of veertien was begon ze haar eigen liedjes te schrijven of, zoals
ze het zelf noemt, kwamen de eerste liedjes in haar opborrelen.
Het hele creatieve proces vond plaats achter de gesloten deur van haar slaapkamer. Wij, haar ouders, hoorden door de muren hoe ze heel voorzichtig en zachtjes ging zingen bij het gitaarspelen. Wij vonden het prachtig klinken en stimuleerden haar om wat meer van zich te laten horen. Daar was Iris aanvankelijk erg onzeker over, ze weigerde pertinent om  te zingen waar anderen bij waren, maar gelukkig is die onzekerheid inmiddels overgegaan in bescheidenheid. Haar eerste optreden was in ons eigen dorpje op een bonte avond. De dorpsgenoten wisten niet wat ze hoorden en Iris won de eerste prijs. Al vlot daarna deed Iris mee aan de jaarlijkse schoolavond van haar school: Prove it. En tot haar grote verbazing won ze ook hier met grote afstand. Steeds meer mensen werden fan. We kunnen nu allemaal van die prachtige stem genieten. Als we niet door de muren had
den meegeluisterd hadden we misschien nog wel niet geweten hoe mooi haar stem klinkt. Vandaar dus: Through the Walls.

Hoe is ’t zo gekomen? Talent van het Noorden 2014
Eigenlijk bij elk optreden wordt er gevraagd naar een CD van Iris. Er waren wel ideeën en plannen maar die werden steeds weer vooruitgeschoven. Tot dat Iris in juni 2014 de talentenjacht van RTV Noord won met haar liedje Perfect We. Opnieuw waren wij als ouders de
aanstichters, los van elkaar hadden we Iris aangemeld op de site. Niet wetend dat het om een wedstrijd zou gaan overigens. RTV Noord plaatste een oproep om mensen aan te melden waarvan iedereen zei: wat een mooie muziek! Tja, wij wisten wel iemand….En met succes! Eerst door de vakjury en vervolgens door ruim  50 % van de stemmen werd Iris uitgeroepen tot Talent van het Noorden 2014. Een paar radio optredens, heel veel airplay en een masterclass van de bekende Groninger zanger/producer Jan Henk de Groot vielen haar ten deel. Maar dat is nog niet alles want op 13 december gaat Iris met het Noordpool orkest optreden tijdens het grote evenement “De Nacht van Noord”.
Da wordt weer een enorme belevenis die op oudejaarsavond uitgezonden wordt op RTV Noord. Deze ontwikkeling leidde ertoe dat Iris echt ging geloven dat ze mooi kan zingen. En nu de optredens toe nemen en daarmee ook de vraag naar een CD is het er dus toch van gekomen. Met vereende krachten en heel veel hulp van lieve naasten ligt er nu een mooi resultaat.

Producer: Martin van de Vrugt
Een jaar of twee geleden werden we door een dorpsgenoot geattendeerd op een singer songwriter uit Deventer: Martin van de Vrugt (Deventer, 1963). Eddie heeft Martin naar Wirdum gehaald voor een optreden in het dorpshuis. Jessica Killroy kwam ook mee en al gauw ontstond het plan om Iris Martin en
Jessica met zijn drieën op het podium te zetten. Er was meteen een muzikale klik tussen die drie. Toen we een producer gingen zoeken gingen onze gedachten al snel richting Martin. En dat was een goede keus.
(van de site www.martinvandevrugt.nl)
Martin  is meer dan een singer-songwriter alleen: sinds 1980 schrijft en speelt hij zijn eigen nummers, zich zelf begeleidend op akoestische gitaren en harmonica. Hij deelt regelmatig het podium met andere artiesten waaronder Mischa Lelieveld, Marijn Wijnands (Marain), Rosa Sky, Martin Korthuis en Marten de Paepe, de Amerikaanse Shane Alexander, Jessica Kilroy en Karyn Oliver, het Australisch/Franse duo Kenna & Cox en met de Engelse singer-songwriters Emma Black en Ian Britt.
In zijn jeugd geïnspireerd door o.a. Bob Dylan, Joni Mitchell en Neil Young maar later ook de traditionele (Amerikaanse) folk, country, jazz en blues begon Martin in 1980 als straatmuzikant en werkte zich op naar vele kleine en grotere podia in Nederland en daarbuiten. Zijn shows zijn afwisselend dynamisch en verstild, zijn liedjes ontroeren, niet in de allerlaatste plaats omdat Martin feilloos zijn visie op gevoelens over de wereld en zichzelf weet te vangen en weet om te zetten in mooie teksten en tijdloze muziek.

Fotografie
De muziek is vanzelfsprekend waar het om gaat op de CD, maar het oog wil ook wat! En daarom hebben we
geweest naar allerlei locaties in Groningen.
Naast locaties bij ons in de buurt, zoals Ekenstein, hebben een oude havenloods in Delfzijl  en steegjes in de binnenstad en het stationsgebied van Groningen als
achtergrond gediend. De resultaten zijn er dan ook naar, we konden kiezen uit bijna vijfhonderd mooie plaatjes, ga d’r maar aan staan!
En als klap op de vuurpijl heeft Thanos de CD hoes en het boekje vormgegeven, een heidens karwei waar we heel blij mee zijn.

Tot slot
Tot zover een kijkje achter de schermen en een kennismaking met de mensen die direct of indirect bij het ontstaan van deze CD zijn betrokken. Een hele klus, heel veel dank aan allen. We denken dat hiermee iets moois aan de wereld is toegevoegd en we hopen natuurlijk dat jullie er van gaan genieten. En als je ervan hebt genoten, aarzel dan niet om het goede nieuws door te vertellen! Heel veel luisterplezier en fijn dat je er bij was.